4 biji puteh telor (size A)
1 cawan gula
1/2 sudu teh vanila *saya lupa taruk*
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung
Topping:
1 cawan heavy cream/thickened cream/whipping cream...mane-mane le
1 1/2 sudu besar gula *saya tak taruk sebab whipping cream dah manis (brand RICH kotak biru)*
1/2 sudu teh vanilla *saya tak taruk*
Fresh fruit - buah kiwi/strawberries/raspberries/blackberries/passion fruit/peaches/pineapple/lain-lain buah ikut citarasa.
Cara buat pavlova:
- Panaskan oven beserta loyang yang disapu margerin pada suhu 140C.
- Pukul puteh telor sampai kembang dan jadi kental.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi.
- Pukul sehingga adunan rasa licin di jari, tiada lagi kesan butiran gula.
- Masukkan tepung dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je.
- Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata.
- Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik.
- Sapu margerin pada bulatan yang ditanda.
- Sendukkan adunan puteh telor memenuhi bulatan-bulatan.
- Bakar pada suhu 140' C selama sejam.
- Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. kemudian baru dikeluarkan.
- Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba... :))
No comments:
Post a Comment