Friday, December 27, 2013

Resepi Pavlova




4 biji puteh telor (size A)
1 cawan gula
1/2 sudu teh vanila *saya lupa taruk*
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping:
1 cawan heavy cream/thickened cream/whipping cream...mane-mane le
1 1/2 sudu besar gula *saya tak taruk sebab whipping cream dah manis (brand RICH kotak biru)*
1/2 sudu teh vanilla *saya tak taruk*
Fresh fruit - buah kiwi/strawberries/raspberries/blackberries/passion fruit/peaches/pineapple/lain-lain buah ikut citarasa.




Cara buat pavlova:

  1. Panaskan oven beserta loyang yang disapu margerin pada suhu 140C.
  2. Pukul puteh telor sampai kembang dan jadi kental.
  3. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi.
  4. Pukul sehingga adunan rasa licin di jari, tiada lagi kesan butiran gula.
  5. Masukkan tepung dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je.
  6. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata.
  7. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik.
  8. Sapu margerin pada bulatan yang ditanda.
  9. Sendukkan adunan puteh telor memenuhi bulatan-bulatan.
  10. Bakar pada suhu 140' C selama sejam.
  11. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. kemudian baru dikeluarkan.
  12. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba... :))

No comments:

Post a Comment